Jest to pierwsze wydanie poradnika, przygotowanego poprzez doświadczoną technolog żywienia i dietetyczkę. Książka zawiera informacje o 100 lubianych roślinach powszechnie wykorzystywanych w kuchni. Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, które odgrywają istotną rolę w żywieniu człowieka i posiadają wpływ na jego zdrowie (niektóre z nich przeciwdziałają powstawaniu chorób lub wspomagają ich leczenie).
Nie zapomina także o używkach, takich jak: kawa, herbata, kakao. Książka mieści ponadto ponad 900 przepisów na smaczne potrawy: zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury pochodzące z kuchni polskiej i różnych krajów świata.
A w tabelach są skategoryzowane dane o zawartości składników odżywczych w przeróżnych roślinach i przetworach i zalecane normy żywieniowe.