"Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie szanowanego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika.
zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka jednocześnie zdrowego, jak i chorego, w rozmaitych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia komponentów odżywczych poprzez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.
Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnorodnych grupach wiekowych w najróżniejszych sytuacjach klinicznych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został kompletnie zaktualizowany i wzbogacony w świeże treści dotyczące innowacyjnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego."
zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka jednocześnie zdrowego, jak i chorego, w rozmaitych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia komponentów odżywczych poprzez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.
Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnorodnych grupach wiekowych w najróżniejszych sytuacjach klinicznych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został kompletnie zaktualizowany i wzbogacony w świeże treści dotyczące innowacyjnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego."