Gdy zdrowe odżywianie staje się obsesją…Ortoreksja to zaburzenie odżywiania, które trudno rozpoznać. Nagle przestaje chodzić o oczyszczenie organizmu czy ograniczenie liczby spożywanych kalorii. Rezygnacja z pewnych produktów w imię „czystości” czy doskonałej diety może szybko przerodzić się w trudny do przezwyciężenia nawyk, który będzie pociągać za sobą poważne konsekwencje w sferze zdrowia fizycznego i psychicznego.
Niebezpieczeństwo popadnięcia w obłęd zdrowego odżywiania w dodatku potęguje współczesny świat. Ogólny skutek zalewu danych i dezinformacji w mediach jest taki, że toniemy w morzu dezorientacji i sprzeczności – a ludzie podatni stają się jeszcze bardziej podatni.Dietetyk, specjalistka w dziedzinie zdrowego żywienia i zaburzeń odżywiania, Renee McGregor, po raz pierwszy ujawnia prawdę, która kryje się za maską niebezpiecznych diet.
Powołując się na doświadczenia z pierwszej ręki i liczne analizy, autorka ukazuje narzędzia, dzięki którym osoby dotknięte tym problemem mogą powrócić do jednostajnego i naprawdę zdrowego modelu odżywiania się.
Lektura obowiązkowa dla każdego, kto się martwi, iż mógł przesadzić ze „zdrowym” stylem życia. Renee McGregor podchodzi do tego ważnego tematu rzetelnie i z wielką empatią. To przystępna i merytorycznie poważna książka, pełna ergonomicznych rad.
- Emma Woolf, autorka książki znakomita – w pułapce anoreksjiTa książka jest aktualna i ważna. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że stanowić będzie ważny punkt odniesienia – by nie powiedzieć koło ratunkowe – dla ludzi dotkniętych tym ciągle jeszcze mało znanym zaburzeniem.
Mam nadzieję, że będzie to dodatkowo jakże niezbędny rewolucyjny głos, który przedrze się przez krzywdzącą retorykę branży wellness. Ta mądra i pouczająca analiza zagadnienia może zainspirować nowe pokolenie guru wellness do zastanowienia się nad konsekwencjami głoszonego poprzez nich przesłania.- Anthony Warner, autor książki The Angry ChefRenee McGregor – rejestrowana dietetyczka i specjalistka w dziedzinie żywienia, akredytowana poprzez Health Professions Council, a także Sports Exercise and Nutrition register (SENr).Od ponad 15 lat zajmuje się zaburzeniami odżywiania i dietetyką sportową.
Współpracuje z zawodnikami, trenerami i sportowymi zespołami naukowymi. Zapewniała wsparcie żywieniowe sportowcom w trakcie ostatnich dwóch cykli olimpijskich i paraolimpijskich oraz innych ważnych międzynarodowych zawodów.
W 2016 roku brała udział w igrzyskach olimpijskich w Rio, wspierając koszykarzy i szermierzy poruszających się na wózkach. Z niecierpliwością czeka na przygotowania do igrzysk w Tokio w 2020 roku.Pracuje jako kliniczny specjalista ds.
odżywiania w ABC, czyli w brytyjskiej organizacji charytatywnej Anorexia and Bulimia Charity. Współpracuje także z British Wheelchair Fencing, Scottish Gymnastics i prowadzi zespół Nutrition Lead. Występuje w radio, nagrywa podcasty.