Z najróżniejszych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale aby podążać w niej za aromatem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w tworzeniu piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania wynajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy". Dowiemy się z niej ponadto, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. I 90. Działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. Z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, i imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. Pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki". Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej".Z przeróżnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale by podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w wytwarzaniu piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania wynajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy". Dowiemy się z niej także, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. I 90. Działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. Z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, i imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. Pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki". Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej".
Podtytuł: Warszawskie piwowarstwo od średniowiecza do współczesności
ISBN: 9788363842741
Kod paskowy: 9788363842741
Autorzy: Wierzbicki Piotr
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 39151
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 290
Oprawa: Twarda
Format: 17.0x24.5cm
Głębokość (mm): 25
Waga: 0.525
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w tworzeniu piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania wynajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy". Dowiemy się z niej ponadto, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. I 90. Działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. Z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, i imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. Pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki". Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej".Z przeróżnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale by podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w wytwarzaniu piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania wynajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy". Dowiemy się z niej także, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. I 90. Działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. Z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, i imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. Pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki". Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej".
Podtytuł: Warszawskie piwowarstwo od średniowiecza do współczesności
ISBN: 9788363842741
Kod paskowy: 9788363842741
Autorzy: Wierzbicki Piotr
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 39151
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 290
Oprawa: Twarda
Format: 17.0x24.5cm
Głębokość (mm): 25
Waga: 0.525
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka