Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić,ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i mleko w proszku są niemal w każdym produkcie spożywczym? Czy to,artykuł nie ma glutenu oznacza, iż jest zdrowy i czy mleko i nabiał są kolejną białą śmiercią tuż za cukrem i solą? Na te i inne trudne pytania odpowiada znana dietetyczka Katarzyna Turek.
Autorka rozprawia się z mitami na temat lubianych dziś diet eliminacyjnych i udziela funkcjonalnych porad, jak innowacyjnać, gdy jesteśmy zmuszeni do wykluczenia pewnych produktów z naszej diety. Wyraźnie wyróżnia, że wykluczając ze względów zdrowotnych jeden towar, należy go zamienić na inny, który dostarczy organizmowi brakujących części.
W tym celu przedstawia gotowe listy zamienników i 70 gotowych prostych przepisów, które ułatwią wykorzystywanie diety w powszednim życiu. Do lektury książki nakłania również ładna szata graficzna i kolorowe fotografie proponowanych potraw.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.