Drugie zmodyfikowane wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; elementy odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu albo zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.
W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dopasowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej.
Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, by ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Treść haseł jest dopasowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka.
T. 1 i Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2. Słownik asygnowany jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności, a także planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia oraz wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.