Anatomia zwierząt to jedna z podstawowych dyscyplin wykładanych na początkowych latach studiów weterynaryjnych, a także (w ograniczonym zarysie) na innych przyrodniczych kierunkach pokrewnych. Opanowanie wiedzy obejmującej tę dyscyplinę jest potrzebne zarówno do kontynuowania dalszego kształcenia m. In. W zakresie diagnostyki, dyscyplin zabiegowych, higieny żywności pochodzenia zwierzęcego, weterynarii sądowej, jak i w trakcie wykonywania pracy zawodowej.
Anatomia zwierząt uchodziła zawsze za przedmiot stosunkowo nieprzystępny do opanowania. Trudności te pogłębiły się szczególnie w ostatnich latach, gdy w następstwie kolejnych reform programów dydaktycznych zmniejszono liczbę godzin dedykowanych na jej realizację. Pomiędzy innymi z tego powodu opanowanie wiedzy anatomicznej wymaga aktualnie nad wyraz obszernego wysiłku i nakładów pracy własnej studiujących. Do tego z kolei są potrzebne odpowiednie źródła pisane.
Podręcznik ten wyróżnia się spośród dostępnych w języku polskim wieloma pozytywnymi cechami. Wśród nich na szczególne podkreślenie zasługuje bardzo liczny (1040 rycin), właściwie dostosowany i szczegółowo oznaczony materiał ilustracyjny. W sposób oryginalny został jeszcze pomyślany układ treści podręcznika. W jego pierwszej części zawarte są dane ogólne dotyczące budowy przeróżnych struktur organizmu zwierzęcego, natomiast w częsci drugiej zamieszczono opisy bardziej szczegółowe, z uwzględnieniem różnic wysokojakościowych. W obu z nich zostały także przedstawione liczne zagadnienia z obszaru anatomii mikroskopowej, rozwojowej, topograficznej i, co bardzo ważne, także z anatomii klinicznej. Ułatwia to genialnie właściwe zrozumienie budowy i ocenę przydatności tych struktur w nauce i praktyce weterynaryjnej.
Tytuł oryginału: Textbook of veterinary anatomy
ISBN: 9788376093734
Kod paskowy: 9788376093734
Autorzy: Dyce K.M., Sack W.O., Wensing C.J.G.
Tłumaczenie: Kupczyńska Marta, Makowiecka Maria
Rok wydania: 2011
Kod wydawcy: 35775
Miejscowość: Wrocław
liczba stron: 870
Oprawa: Kartonowa
PKWiU: 58.11.1
Format: 22.0x28.0cm
Głębokość (mm): 48
Waga: 3.29
Język oryginału: angielski
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Anatomia zwierząt uchodziła zawsze za przedmiot stosunkowo nieprzystępny do opanowania. Trudności te pogłębiły się szczególnie w ostatnich latach, gdy w następstwie kolejnych reform programów dydaktycznych zmniejszono liczbę godzin dedykowanych na jej realizację. Pomiędzy innymi z tego powodu opanowanie wiedzy anatomicznej wymaga aktualnie nad wyraz obszernego wysiłku i nakładów pracy własnej studiujących. Do tego z kolei są potrzebne odpowiednie źródła pisane.
Podręcznik ten wyróżnia się spośród dostępnych w języku polskim wieloma pozytywnymi cechami. Wśród nich na szczególne podkreślenie zasługuje bardzo liczny (1040 rycin), właściwie dostosowany i szczegółowo oznaczony materiał ilustracyjny. W sposób oryginalny został jeszcze pomyślany układ treści podręcznika. W jego pierwszej części zawarte są dane ogólne dotyczące budowy przeróżnych struktur organizmu zwierzęcego, natomiast w częsci drugiej zamieszczono opisy bardziej szczegółowe, z uwzględnieniem różnic wysokojakościowych. W obu z nich zostały także przedstawione liczne zagadnienia z obszaru anatomii mikroskopowej, rozwojowej, topograficznej i, co bardzo ważne, także z anatomii klinicznej. Ułatwia to genialnie właściwe zrozumienie budowy i ocenę przydatności tych struktur w nauce i praktyce weterynaryjnej.
Tytuł oryginału: Textbook of veterinary anatomy
ISBN: 9788376093734
Kod paskowy: 9788376093734
Autorzy: Dyce K.M., Sack W.O., Wensing C.J.G.
Tłumaczenie: Kupczyńska Marta, Makowiecka Maria
Rok wydania: 2011
Kod wydawcy: 35775
Miejscowość: Wrocław
liczba stron: 870
Oprawa: Kartonowa
PKWiU: 58.11.1
Format: 22.0x28.0cm
Głębokość (mm): 48
Waga: 3.29
Język oryginału: angielski
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka