Kto nie lubi keczupu! lecz czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu – pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je posiadać na talerzu? wszelkiego dowiecie się z książki „Pomidory".
„Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze.
Zabawne ilustracje i proste teksty upraszczają zrozumienie treści, a także pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i namawiają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Chcę wiedzieć" kształtują dobre nawyki żywieniowe i uczą, jak jeść zdrowo. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są elementy odżywcze czy kalorie, nakłaniając do zdrowego jedzenia.
W kolekcji ukazały się dotychczas: „Czekolada", „Pomidory", „Banany", „Chlebek".
Autorzy: Michael Francesconi
EAN: 9788327669155
Głębokość: 10.000000
ISBN: 978-83-276-6915-5
liczba stron: 40
Oprawa: Twarda
rodzaj: Książki
Rok wydania: 2022
kolekcja: Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!
Szerokość: 225
Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
Wydanie: 1
Wydawnictwo: HarperKids
Wysokość: 262