To kolejna z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis". Pierwsza „Ciasta i ciasteczka" spotkała się z szczególnie ciepłym przyjęciem poprzez czytelników. Tym razem gotujemy „Potrawy z warzyw, grzybów, kasz i mąki". Nasze mamy i babcie własnoręcznie zapisywały przepisy w kuchennych zeszytach. Niemało z nich pewnie nadal leży w szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór gromadzi znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne potrawy na każdą okazję, począwszy od przekąsek po perfekcyjne dania obiadowe.
Knedle, kluski, pierogi, racuszki, łazanki, omlety, naleśniki, gołąbki, przeróżnego typu surówki i sałatki, komu z nas na samą myśl o tych daniach, nie przypomną się pyszne, rodzinne obiadki u mamy czy babci. Jak odtworzyć te smaki we własnym domu? Z naszą książką, w której zebraliśmy sprawdzone poprzez pokolenia receptury, zrobimy je bez problemu. Przepisy opatrzone zostały pięknymi fotografiami. Teraz będziemy posiadać je zawsze pod ręką.
ponadto w książce spisane zostały {pomocn|przydatn)e porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować pyszne dania.
Zamieszczono również poręczny przelicznik kulinarny, by ułatwić odmierzenie wymienionych w przepisach składników.
W kolejnych tomach tej serii planujemy wydać: „Dania mięsne i rybne", „Przekąski i desery na małe przyjęcia" oraz „Przetwory i zioła w kuchni i spiżarni".