W przewodniku znajduje się locja (oznakowanie, głębokości, instrukcje nawigacyjne, współrzędne geograficzne), plany 40 portów i 26 kotwicowisk.
Przewodnik gromadzi dodatkowo takie dane jak:
- formalności i przepisy,
- warunki meteorologiczne,
- warunki postoju, przystępne urządzenia i udogodnienia,
- opłaty,
- stacje paliw, fachowcy i sklepy żeglarskie,
- służby ratownicze i administracji morskiej,
- atrakcje turystyczne i historia miejscowości.
Użyte w przewodniku mapy są mapami Admiralicji (Biura Hydrograficznego UK) uzupełnionymi o aktualne dane zgromadzone przez autora w trakcie wielomiesięcznego rejsu po wyspach archipelagu.
W rozdziale „Wiadomości ogólne" zawarto dane m. In. O:
- cenach usług i towarów, w tym żywności,
- komunikacji,
- noclegach,
- kuchni kanaryjskiej, wraz z przepisami kulinarnymi,
Na końcu zamieszczono słownik podstawowych pojęć.