Naturalna hodowla warzyw i owoców nie tylko wprowadza dużo smakołyków do pożywienia,jeszcze otwiera oczy na związki między światem roślin i zwierząt, Ziemią, kosmosem i człowiekiem. Obserwowanie i współdziałanie przy tym, jak rośliny kiełkują i rosną, przeżywanie stale zmieniającego się przedstawienia zjawisk Natury, wnosi mnóstwo radości do pracy pod gołym niebem.
Autorka przekazuje tu obrazowo i detalowo, niedługo i dokładnie, całą wiedzę niezbędną do tego, aby wydajnie wyhodować i zebrać zdrowe, pozbawione chemii warzywa i owoce.
Podręcznik zawiera sporo porad i wskazówek dla wszystkich, którzy potrafią docenić chrupiącą sałatę, aromatyczne pomidory, korzenne zioła i smakowite jagody z własnego ogrodu.
Główne zagadnienia książki:
- Natura żywności
- Kontakt z przyrodą ogrodową
- Okrywanie i odżywianie gleby
- Warzywa – planowanie i uprawa
- Zioła i przyprawy ziołowe
- Owoce jagodowe w ogrodzie
- Drzewa owocowe w ogrodzie
- Biologiczna ochrona roślin
Annelore Bruns, rocznik 1928, poprzez sporo lat w ośrodkach edukacyjnych dla dorosłych i centrach medycyny alternatywnej przekazywała swoją rozległą wiedzę o biologicznej uprawie owoców i warzyw. Wspierał ją mąż, Hubert Bruns, którego rysunki i tabele stały się podstawą całego szeregu bestsellerowych książek. Obecnie Annelore Bruns prowadzi praktykę w dziedzinie uzdrawiania.
Susanne Bruns, rocznik 1960, poszła w ślady rodziców, aczkolwiek ze studiów ogrodniczych zrezygnowała na rzecz swych trojga dzieci. Napisała sporo książek na temat upraw biologicznych, a także pracowała w radio i telewizji. Interesuje ją najczęściej klasyczna wiedza poprzednich pokoleń.