niemało lat temu nieopodal promenady w nadmorskim Ayvalıku zobaczyłam sprzedawcę ubranego w strój nawiązujący do czasów osmańskich. Jego wózek wieńczyło okrągłe metalowe naczynie, podzielone na pięć równych trójkątów.
Każdy z nich wypełniała gęsta substancja innego koloru. Gdy podeszłam bliżej, Turek bez pytania chwycił w dłoń patyk i zaczął rytmicznie nawijać na niego enigmatyczny artykuł. Nakładając kolejne warstwy, wnet stworzył kolorowy lizak, który wręczył mi z uśmiechem na twarzy.
Do wyprodukowania tego przysmaku używa się kilkudziesięciu rodzajów roślin i przypraw, na czele z czarnuszką, pieprzem, kardamonem, cynamonem, mastyksem, szafranem i wanilią. Ta książka to subiektywny obraz Turcji, uzupełniony wspomnieniami autorki, licznymi anegdotami i ciekawostkami o współczesnej tureckiej codzienności.
Dowiemy się z niej, gdzie w Stambule znaleźć najkorzystniejszy hummus, dlaczego słowo kader rozpala wyobraźnię Turków i dlaczego w podróż do regionu Kapadocji warto zabrać narty. Nie brak tu także dobrych rad – na przykład takich, które pomogą ustrzec się przed „złym spojrzeniem”, źle zaparzoną kawą czy sztuczkami pucybutów.
Agnieszka Maury – dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka bloga. Zawodowo związana z branżą koncertową, łączy podróżniczą pasję z miłością do muzyki. Od ponad ośmiu lat pisze i opowiada o Turcji – kraju, w którym niegdyś mieszkała i który od blisko dekady przemierza w każdej wolnej chwili wzdłuż i wszerz.
Tytuł Turcja. W mojej krainie minaretów, aromatycznej herbaty i mruczących kotów Autor Agnieszka Maury Wydawnictwo Pascal EAN 9788381038560 ISBN 9788381038560 Kategoria Przewodniki turystyczne\Świat liczba stron 384 Rok wydania 2021 Oprawa Zintegrowana