Kochasz podróże? uwielbiasz wino? dobrze trafiłeś! Oprowadzimy cię po najistotniej fascynujących krainach winiarskich w Europie. Poznasz właścicieli lokalnych winnic, ich region, specyfikę, a także tradycje i tajemnice wytwarzania najkorzystniejszych win.
Ten nieszablonowy przewodnik zabierze cię w ekscytującą podróż wypełnioną degustacją najlepszych win Europy. Odnajdziesz tu opinie ekspertów, mapy, praktyczne wskazówki, a także podpowiedzi, gdzie się zatrzymać, co zjeść i - oczywiście - czego się napić.
Wszyscy doświadczyliśmy tego podczas naszych podróży, że lokalne wino genialnie nadaje się do sytuacji - czy to oglądając petanque (grę w bule) w Prowansji z kieliszkiem rose w rąk, czy też spożywając w andaluzyjskim barze tapas, którym towarzyszy wytrwane i aromatyczne sherry fino. Degustacja wina w miejscu jego produkcji może się okazać objawieniem. W niniejszej książce opisano 40 najwspanialszych europejskich szlaków winnych wraz z weekendową trasą dla każdego z nich. W trakcie podróży poznasz równocześnie intensywne czerwone wina Friuli, jak i świeże, rześkie rieslingi znad Mozeli i Renu. Odwiedzisz historyczne i sławne na całym świecie winiarnie i wyjątkowe piwnice, a w portugaliskim Alentejo i gruzińskiej Kachetii odkryjesz niedocenionych bohaterów. Przy każdym regionie nasi eksperci - pomiędzy innymi mistrzynie wina, Caroline Gilby i Anne Krebiehl oraz,,winni" krytycy i publicyści, Sarah Ahmed, Tara Q. Thomas i John Brunton - recenzują winiarnie zasługujące na odwiedziny i najbardziej standardowe wina, których warto spróbować. Książka jest asygnowana dla niedzielnych amatorów wina: nie ma w niej hermetycznego języka, którym opowiada się o fermentacji jabłkowo-mlekowej albo o systemach punktacji. Zamiast tego poznasz pełnych entuzjazmu doświadczonych winiarzy, którzy własnymi słowami przekazują wiedzę o winach regionu, w którym żyją. Takie osobiste wprowadzenie jest bowiem podstawą winnej turystyki.