Dietetyka - kompendium Dietetyka - kompendium to innowacyjny podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w najróżniejszych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy dotyczące wyzwań leczenia żywieniowego i postępu nauk powiązanych z żywieniem odżywieniem pacjenta i zwykle zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich.
pokaźnym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dobranie do niepowtarzalnych cech osobniczych pacjenta. W kompendium przedstawiono zasady żywienia i progresywnanie z pacjentami w rozmaitych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie.
Publikacja zawiera także aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w rozmaitych grupach wiekowych, zasady nowoczesnania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak także problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Z tej książki niewątpliwie skorzystają studenci Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetycy, a także lekarze wielu specjalności.