Cukrzyca jest obecnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z zapotrzebowania zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem zróżnicowanych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszelkich autorów.
W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik posiada doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie użytecznych zaleceń.
Opisano postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach.
Autorzy podręcznika, specjaliści,,z najwyższej półki", są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję nieszablonową, ale i dostępną.
Książka przeznaczona lekarzom i dietetykom. Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik gromadzi doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie ergonomicznych zaleceń.
Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach.
Książka przeznaczona jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.