Atlas osobliwości kulinarnych jest jak fenomenalny wieloskładnikowy tapas – pożywny, ale dający się pogryzać po trosze, i pełen nieprzewidzianek. – Tom Colicchio, kucharz i aktywista
Lektura obowiązkowa dla wszystkich jedzących. – Dan Barber, kucharz i autor The Third Plate
Niezwykły festiwal rozmaitości – prezentacja wielu fascynujących sposobów, które ludzkość wymyśliła po to, by się najeść. – José Andrés, kucharz, restaurator i założyciel fundacji World Central Kitchen
Ten wyborny przewodnik zatrzymał mnie przy stole od śniadania aż do kolacji. – Kyle MacLachlan, aktor i firma win
SMAKUJ ŚWIAT!
Atlas osobliwości kulinarnych, książka napisana przez ten sam wiecznie interesujący świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o niemało więcej aniżeli ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka demonstruje, iż nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii – na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze – wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę – nawet i na świętą chińską górę Hua Szan, aby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek.