Naturalna słodycz bez cienia goryczy Ludzki organizm potrzebuje węglowodanów we krwi w ilości równej zaledwie dwóm łyżeczkom cukru. Ta potrzeba może zostać zaspokojona przez strawienie węglowodanów złożonych, niekoniecznie nawet zawartych w owocach,także w innych produktach spożywczych.
Nie należy lekceważyć problemów zdrowotnych wywoływanych przez cukier rafinowany: obciąża on metabolizm, zaburza procesy trawienne i sieje spustoszenie w mózgu. Uznaje się go za przyczynę wielu dolegliwości, począwszy od próchnicy, otyłości i cukrzycy po zapalenie stawów i nowotwory.
Słodycz z całą pewnością stanowi miłą część życia, rzecz w tym, żeby nie przerodziła się w gorycz. Dlatego warto wiedzieć, który cukier jest dobry, unikać niebezpiecznych dla zdrowia sztucznych słodzików i sięgać po naturalne słodkości.
O autorce Lynne Melcombe, pisarka i redaktorka, zaczęła interesować się żywnością naturalną w wieku nastoletnim. Jej ciekawość przerodziła się w świadomość potrzeby bardziej holistycznego podejścia do zdrowia, gdy urodziła dzieci uczulone na rozmaite produkty spożywcze i cierpiące na związane z tym przypadłości, takie jak astma, wypryski i dolegliwości jelitowe.
teraz - po wielu latach - dzieci Lynne tryskają zdrowiem, a ona sama przypisuje tę zasługę zdrowej diecie, którą stosowała w trakcie ich wychowywania.