Zalecenia dietetyczne dla chorych na przewlekłą chorobę nerek.
Jeśli zdiagnozowano u ciebie przewlekłą chorobę nerek, to musisz zacząć stosować szereg ograniczeń dietetycznych. Oznacza to zmianę nawyków żywieniowych – lecz twoje posiłki nie muszą być ani skomplikowane ani nudne. Dzięki Susan Zogheib nauczysz się przygotowywać smaczne i zdrowe potrawy, z których skorzystasz ty i twoja rodzina.
Z poradnika dowiesz się m.in.:
– jakie są przyczyny choroby nerek
– jaką rolę odgrywa dieta w powszednim życiu
– w jaki sposób ograniczać sód, potas, fosfor i białko w menu
– jak zaplanować pożywne i zdrowe posiłki
– co możesz zjeść w domu, a co na mieście.
W książce wynajdziesz m.in.:
– ponad 100 przepisów dla osób chorych na nerki
– plany menu i propozycje posiłków
– listy zakupów
– szereg {pomocn|przydatn)ych informacji żywieniowych
– porady, co jeść poza domem.
Przy wszystkich przepisach podano wartości odżywcze, a wiele z propozycji kulinarnych możesz przygotować w 30 minut lub krócej – dostosowując się do twojego napiętego harmonogramu i pomagając bez stresu utrzymać dietę przyjazną dla nerek.
Susan Zogheib
Jest dyplomowaną dietetyczką zainteresowaną żywieniem osób z PChN. Ukończyła studia na Wydziale Żywienia Człowieka Uniwersytetu Ryerson, w Toronto. Autorka książek dla chorych na nerki.
Autorzy: Susan Zogheib
EAN: 9788381322409
Głębokość: 17.000000
ISBN: 978-83-8132-240-9
Liczba stron: 224
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Rodzaj: Książki
Rok wydania: 2021
Szerokość: 165
Tłumaczenie: Małgorzata Samborska
Wydanie: 1
Wydawnictwo: Zwierciadło
Wysokość: 220