Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodziewanek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.
Jak pisał Roger Scruton: "bez wina postrzegamy się wzajemnie takimi, jacy rzeczywiście jesteśmy, a społeczeństwa nie sposób zbudować na tak kruchej podstawie". Tytułowe przymioty wina optymalnie podkreślają, iż dzięki tej książce uzyskujemy konkretny zasób wiedzy o tym wytwornym trunku wraz z interesującymi propozycjami jego spożywania.
Nie bez znaczenia jest właściwy wybór solidnych miejsc, w tym wyjątkowych restauracji - od Sycylii po Sztokholm, od Lyonu po Budapeszt, od Jukatanu po Radżastan. Książka chwilami prowadzi jak po sznurku ulicami Rzymu i mostami Florencji, by po chwili móc zgubić się w Alpach, górach Sardynii i Omanu, pustyniach Izraela i łąkach Cotswolds.
Jest czasem szczególnie funkcjonalna, by za chwilę stać się zabawną, a poprzez moment nawet wzniosłą. Nie ma żadnego klucza poza może jednym - jest taka jak wino i pijący je ludzie: nieprzewidywalna i spontaniczna.
Tytuł Podróże z kwasem garbnikiem i słodyczą Autorzy Tomasz Kaźmierowski, Maciej Mizerka, Artur Paszczak Wydawnictwo Zysk i S-ka EAN 9788377858721 ISBN 9788377858721 Kategoria Literatura\Podróżnicza seria Człowiek poznaje świat ilość stron 304 Format 14.5x20.5x1.9 cm Rok wydania 2016 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.547 kg