Każdemu z nas z całą pewnością zależy na tym, aby jak najdłużej zachować młodość i witalność, nie marnując jednocześnie swojej urody, stąd modne życzenie, aby "wiecznie być młodym i efektownym". Sklepy pękają w szwach od nadmiaru zróżnicowanych produktów, których zadaniem jest poprawienie naszego wyglądu od stóp do czubka głowy.
Niekiedy jednak choćby najkorzystniejszy specyfik nie przywróci świeżości matowej, zwiotczałej skórze, nie wygładzi zmarszczek pod oczami czy w kącikach ust, nie pomoże wypadającym czy łamiącym się włosom ani rozdwajającym paznokciom, jeśli ni zadbamy o właściwy sposób żywienia.
Tylko on bowiem może dostarczyć nam w pełni wszystkich niezbędnych składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i urody. Aby lepiej i łatwiej zrozumieć zależności pomiędzy żywieniem a urodą, autorka książki pokazuje główne problemy związane z przemianą materii i wpływ części żywieniowych na poprawne funkcjonowanie wszelkich organów, w tym skóry, włosów i paznokci.
Słowem, tych części ciała, których zdrowy i błyskotliwy wygląd jest atrybutem urody. Po tej rewelacyjnej lekturze każdy zacznie patrzeć trochę inaczej na to, co codziennie zjada. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.