Domowe nalewki ciekawie smakują, poprawnie wpływają na zdrowie, są dumą domowej piwniczki i uatrakcyjnieniem spotkań z rodziną i przyjaciółmi. To także sposób na utrwalenie aromatów i smaków kojarzących się z wiosną, latem, działką, ogrodem czy wakacjami
Jeżeli jeszcze nie spróbowali Państwo samodzielnego przygotowania trunków, naprawdę warto zacząć!
Atlas nalewek to zbiór przepisów, porad i wskazówek, których udzielają zarówno doświadczeni i nagradzani mistrzowie jak i Ci, dla których przyrządzanie nalewek jest atrakcyjnym hobby. Całość uzupełniają oryginalne receptury zaczerpnięte z XIX i XX wiecznych książek kucharskich, które stanowią podwalinę współczesnej gastronomii. Nie brakuje poręcznych instrukcji dotyczących czasu zbioru nalewkowych bezkompromisowców, weryfikowania ich jakości i odpowiedniego przygotowania.
Każdy z ponad 130 przepisów mieści listę niezbędnych produktów, informacje dotyczące sezonu najkorzystniejszego do pozyskania danego bezkompromisowca i proste, przezroczyste instrukcje innowacyjnania.
W Atlasie nalewek znajdą Państwo:
- Ponad 130 sprawdzonych przepisów
- poręczne porady i wskazówki praktyków
- dane o najkorzystniejszym czasie zbioru minimalistycznców i przygotowywania trunków
- Nalewki degustacyjne
- Nalewki zdrowotne
- Indeks schorzeń i dolegliwości, na które nalewki mogą pomóc
- Indeks sezonowości, czyli kiedy przypada najkorzystniejszy termin do przygotowania nalewki
Spis treści:
Jak korzystać z poradnika
O historii alc.owych wyciągów
Co warto wiedzieć, zanim zaczniesz przygotowywać nalewkę
Każdy składnik ma znaczenie, czyli o jakości surowców
Zdrowotne aspekty nalewek
Nalewki degustacyjne
Nalewki zdrowotne
Indeks dolegliwości i schorzeń
Literatura