"O KSIĄŻCE: Lampart w pomarańczach to propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, wyszukamy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole.
Poznamy cykl produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami.
Książkę uzupełniają autorskie zdjęcia i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje również deserów. Jest to sugestia dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki, a także chcą z prostych części ekspresowo przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
O AUTORCE: Ewa Karolina Cichocka - dziennikarka, podróżniczka i organizatorka niebanalnych wyjazdów, m.in. Damskich wypraw z Fundacji marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie.
Jest autorką artykułów i fotografii podróżniczych i trasy po Sycylii,,Śladami polskich artystów", zaprezentowanej na Ogólnopolskich Spotkaniach Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów KOLOSY. Wcześniejsze publikacje: Rymowanki Sycylianki, czyli mity z wyspy Słońca (z ilustracjami Ewy Niewadzi), Sycylia.
między niebem a morzem (wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne w 2016 roku w kategorii,,książka podróżnicza"). Lubi opowiadać o kuchni, gotować, lecz także jeść. Wciąż jeszcze nie wie, którą z tych czynności lubi najmocniej...