Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji HGT.12 Znany i renomowany podręcznik, który skrupulatnie omawia składniki pokarmowe i ich rolę w żywieniu człowieka.
dokładne schematy i dostępne wyjaśnienia usprawniają zrozumienie trudnej tematyki biochemicznej. Eksponuje znaczenie właściwego odżywiania się i przestrzega przed niejednokrotnie popełnianymi w tym zakresie błędami.
Publikacja omawia układ pokarmowy i metabolizm poszczególnych elementów żywnościowych. Następnie wprowadza w zagadnienia gospodarki energetycznej organizmu, związanym z nią zapotrzebowaniem na poszczególne , a także normami żywieniowymi.
Podręcznik odwołuje się do najnowszych zaleceń dietetyków. Treść urozmaica bogaty materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.