W tysiąc smaków dookoła świata! duża wyprawa tropem dań, przypraw i komponentów z pięciu kontynentów w pięknym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza.
Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszelkich kontynentów, a na pięknych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów.
Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Wynajdziecie w nim dużo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach oraz dwa proste do wykonania przepisy. Wyszukiwanie atrakcyjnych informacji ułatwi spis treści, indeks i oś czasu, ukazująca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Tytuł Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu wyd. 2 Autor Natalia Baranowska Wydawnictwo Dwie Siostry EAN 9788381505376 ISBN 9788381505376 Kategoria Książki dla dzieci\Popularnonaukowe liczba stron 112 Format 28x37.5x1.9 cm Rok wydania 2023 Oprawa Twarda Wydanie 2 Waga 1.27 kg