Tajniki suszenia żywności to funkcjonalny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z łatwo psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów, a także zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów.W książce odnajdziesz cenne dane na temat:• zalet domowego suszenia żywności;• mechanizmu działania dehydratora;• wyboru stosownego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych;• zasad bezpieczeństwa żywnościowego;• metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów;• produktów najlepiej nadających się do suszenia;• czynników wpływających na czas suszenia żywności;• sposobów przygotowywania żywności do suszenia;• przechowywania wysuszonych produktów.Suszone produkty to świetna przekąska, lecz też niezwykły dodatek w naszej codziennej kuchni.
Suszone owoce czy orzechy mam za każdym razem pod ręką w aucie, gdy dopadnie mnie głód. Suszone mięso, warzywa i zioła nieraz goszczą w moim menu, bo są nad wyraz aromatycznym komponentyem dań. Ważne, żeby suszonki były dobrej jakości, bez zbędnych dodatków czy zgubnych udoskonalaczy.
Najlepiej robić je samemu. Z tą książką – prawdziwą encyklopedią suszenia żywności – nie będzie to wcale niełatwe, a za to ile da przyjemności dla podniebienia i korzyści zdrowotnych!Ewa WachowiczJeżeli myślisz, że suszarka do owoców może ci służyć jedynie do produkcji czipsów jabłkowych czy suszonych śliwek, to jesteś w błędzie!
Książka Michelle Keogh nie tylko dostarcza niecodziennych pomysłów na suszone smakołyki, ale także demonstruje, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia, jakich błędów unikać w procesie przygotowywania produktów i jak przechowywać suszone wyroby, aby nie traciły swoich właściwości i aromatu.
Tajniki suszenia żywności to poradnik kompletny – pomoże ci oswoić suszarkę, maksymalnie ją wykorzystać i cały rok cieszyć się zdrowymi, domowymi przetworami.Agata Gregorowicz