Autorka ukazuje również temat alergii i uczuleń pokarmowych u najmłodszych i poprawnego żywienia dzieci w oparciu o zasady wegetarianizmu. Rodzice, którzy sięgną po tę książkę, dowiedzą się, jak kształtować u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, tak aby zbudować silny fundament zdrowia na całe ich życie.
Książka posiada niemało cennych rad dla mam, które chcą świadomie, korzystając z naturalnych, nie przetworzonych przemysłowo produktów spożywczych, zadbać o korzystny stan zdrowia swych dzieci. Chciałabym stanowczo polecić ją przyszłym matkom, zarówno tym w pełni zdrowym, jak i tym, które wg zaleceń lekarza powinny poprawić stan odżywienia swego organizmu. Zalecenia, które tutaj znajdą, pozwolą im jak najlepiej przygotować się do poczęcia i laktacji.
dr n. Chem. Urszula Pytasz
dietetyk z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki
Troska o dziecko powinna się rozpocząć już w chwili jego poczęcia. Nad wyraz ważna jest dbałość o poprawną dietę przyszłej matki. Zdrowe żywienie kobiety ciężarnej, matki karmiącej, a potem noworodka, niemowlęcia i małego dziecka bez dwóch zdań przyczyniają się do zachowania prawidłowego stanu zdrowia dziecka także w kolejnych latach jego życia. Książka Bożeny Żak-Cyran to rzetelne źródło wiedzy, które w jasny sposób ukazuje kluczowe elementy zdrowego, naturalnego żywienia matek i ich dzieci.
Iwona Gajos
lekarz pediatra