Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie, a także systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność.
Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieprzerwanie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia.
Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Oferuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany. Przedstawione studia przypadku to naprawdę konkretna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory – ANT).
Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Zespaja ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, przedstawia, jak działają aktorzy.
równocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami.
Z recenzji wydawniczej dr. Hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH Tytuł Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych Autor Ewa Kopczyńska Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego EAN 9788323350569 ISBN 9788323350569 Kategoria Nauki humanistyczne\Socjologia ilość stron 300 Rok wydania 2021 Oprawa Miękka Wydanie 1