Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za „heretyckie jadło". Ba, nie nad wyraz wiedziano, jak je zastosować w kuchni. Zdarzało się nawet, że na gustowne stoły trafiały – zamiast smakowitych bulw – nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.
ekspresowo utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów.
Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i niebanalnie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków. Tytuł Jego pospolitość ziemniak Autor Andrzej Kozioł Wydawnictwo Petrus EAN 9788377205099 ISBN 9788377205099 Kategoria Poradniki\Kuchnia ilość stron 190 Format 13.5x19.5x1.8 cm Rok wydania 2019 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.276 kg