Podręcznik do nauki zawodów technik technice żywności, a także cukiernik. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.4 (Wytwarzanie wyrobów cukierniczych).
Zagadnienia omawiane w podręczniku to m.in.:
- posługiwanie się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową wykorzystywaną w magazynach ascetycznców cukierniczych,
- kompletowanie sprzętów, sprzętów i niewiele znaczącego sprzętu cukierniczego do produkcji wyrobów cukierniczych,
- uzupełnianie sprzętów do przechowywania wyrobów cukierniczych.
W podręczniku znajdują się również zagadnienia z zakresu BHP i treści dotyczące PKZ (np. Interpretacja rysunków technologicznych i schematów maszyn i sprzętów użytkowanych w produkcji wyrobów spożywczych, posługiwanie się instrukcjami obsługi oraz dokumentacją techniczną).
Podręcznik został wzbogacony licznymi ilustracjami i schematami pokazującymi najnowsze maszyny, urządzenia i sprzęt cukierniczy.