Wielość zabiegów mających na celu obróbkę i ulepszanie żywności, masowa hodowla zwierząt, ogólnoświatowa sieć dystrybucyjna oraz rozwijające się szlaki transportowe sprzyjają przy tym występowaniu chorób na znacznym terenie i rozprzestrzenianiu się choćby rzadkich czynników chorobotwórczych pomiędzy wieloma krajami. Dodatkowym czynnikiem ryzyka coraz częściej są lekkomyślnie konsumowane używki zarówno tradycyjne, jak i innowacyjne.
Znani specjaliści z zróżnicowanych dziedzin – dietetyki, medycyny, farmacji i gastroenterologii – przedstawiają w tej interdyscyplinarnej książce wybrane aspekty chorób wynikających z żywienia, a także zażywania używek, jednocześnie je systematyzując. W niniejszej publikacji można również odnaleźć potwierdzone naukowo informacje dotyczące przyczyn, patogenezy,, diagnostyki i terapii, a także działań prewencyjnych przeróżnego rodzaju zatruć.
„Jedzenie jest koniecznością, ale jedzenie w sposób inteligentny jest sztuką" Franҫois de La Rochefoucauld