Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w pełni poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym, a także witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: użycie norm w ocenie spożycia na poziomie jednostkowym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmieniona.
Spis treści:
1. Wprowadzenie
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia
1.2. Współczesne metody opracowywania norm
1.3. Warianty norm żywienia
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski
Piśmiennictwo
2. Energia
2.1. Wiadomości podstawowe
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski
Piśmiennictwo
3. Białko
3.1. Wiadomości podstawowe
3.2. Ocena potrzeby na azot białkowy
3.3. Ocena potrzeby na aminokwasy egzogenne
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze
4.1. Wprowadzenie
4.2. Budowa, , a także funkcje metaboliczne głównych komponentów tłuszczów pokarmowych
4.3. Normy spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Cholesterol
5.1. Wprowadzenie
5.2. Metabolizm cholesterolu
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu
Piśmiennictwo
6. Węglowodany
6.1. Wiadomości podstawowe
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów
6.5. Podsumowanie
Piśmiennictwo
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego
Piśmiennictwo
8. Witaminy
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin
Piśmiennictwo
9. Składniki mineralne
9.1. Wapń
9.2. Fosfor
9.3. Magnez
9.4. Żelazo
9.5. Cynk
9.6. Jod
9.7. Selen
9.8. Miedź
9.9. Fluor
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych
Piśmiennictwo
10. Woda i elektrolity
10.1. Woda
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa
10.3. Sód i chlor
10.4. Potas
Piśmiennictwo
11. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie jednostkowym i grupowym
11.1. Wprowadzenie
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia jednostkowego
11.4. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób
Piśmiennictwo
12. Wykorzystanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia
12.3. Wybór poziomu normy
12.4 Etapy planowania diety
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym
12.6. Planowanie diet dla grup osób
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety
12.8. Ograniczenia w wykorzystywaniu norm do planowania spożycia
Piśmiennictwo
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w uniemożliwianiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych
13.3. Nadwaga i otyłość
13.4. Choroby układu krążenia
13.5. Nowotwory złośliwe
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna
13.8. Podsumowanie
Piśmiennictwo
14. Wykorzystanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych poprzez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
14.1. Wprowadzenie
14.2. Omówienie użytkowanych określeń
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie
Piśmiennictwo
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i komponentów mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania
15.3. Lista witamin i części mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i części mineralnych dopuszczonych na polskim rynku
Piśmiennictwo
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
16.1. Definicja i elementy suplementów
16.2. Rola suplementów
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej
Piśmiennictwo
17. Nowa żywność jako źródło elementów o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie
17.2. Definicja nowej żywności
17.3. Aspekty legislacyjne
17.4. Wybrane nowe komponenty żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej
Piśmiennictwo
18. Żywność genetycznie zmieniona? potencjalne źródło elementów odżywczych w diecie
18.1. Definicja żywności genetycznie zmienionej. Metody modyfikacji wykorzystywane w wytwarzaniu żywności
18.2. Produkty genetycznie zmienione obecne na rynku
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmienioną od żywności klasycznej?
Piśmiennictwo
Normy żywienia dla ludności Polski? tabele zbiorcze
Skorowidz