Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ elementów pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej - sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na elementy pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech. Przekazujemy Państwu progresywny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie jednocześnie komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a poprzez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania komponentów pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka. Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją na dodatek do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.
- Autorzy: Chmurzyńska Agata
- Format: 16.5x23.5cm
- ISBN: 9788301223359
- objętość: 252
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2022
- Wydawca: PZWL