Rodos Wyspa słońca
Po ciemku nad wodospad?
Jak smakuje wino z Embony?
Gdzie szkolą się polscy kitesurferzy?
Kogo można spotkać w każdej rodyjskiej restauracji?
w trakcie podróży z Pascalem wylądujesz na słońcu!
Wszyscy, którzy zajmowali wyspę poprzez wieki, pozostawili na niej trwały ślad. Dzięki czemu możemy dziś odkrywać starożytne ruiny, bizantyjskie kościółki, tureckie meczety czy zabudowę z okresu włoskiego. Gdzie się nie obejrzymy, dopada nas historia. Choćby kuchnia rodyjska jest tego odzwierciedleniem. Nie tylko w doborze części i potrawach,choćby w ich nazewnictwie. Dzięki temu tylko tutaj spróbujemy pitaroudii, lakani, giaprakii czy melekounii. Jednak w tym celu trzeba wybrać się w głąb wyspy, do miejsc kultywujących tradycję.
Izabela Panopulos, autorka bloga wysparodos.com
Chochlakia to powszechne na Rodos tradycyjne, żwirowe posadzki. Wyłożone są nimi ścieżki, dziedzińce, a choćby wnętrza budynków. Te kamienne mozaiki ułożone z czarnych i jasnych otoczaków tworzą wymyślne wzory, od figur geometrycznych po motywy roślinne. Technologia sięga II w. P.n.e., a jej nazwa pochodzi od wygładzonych przez wodę kamieni, zwanych po grecku chochláki.