Alergie to plaga XXI wieku. Dawniej ludzie nie skarżyli się na katar sienny, nietolerancję glutenu czy wzdęty brzuch po wypiciu mleka. Dziś coraz więcej ludzi narzeka na kłopoty z układempokarmowym. Ta tendencja postępuje od lat 80. Ubiegłego wieku, a badacze wiążą ją ze wzrostem gospodarczym i nadmierną konsumpcją. Do tej listy należy dodać niezdrowy styl życia, którypandemia koronawirusa jeszcze bardziej pogłębiła (brak ruchu, tzw. Śmieciowe jedzenie, nadmierny stres). Słowem – jest wyjątkowo źle.
Szacuje się, że do 2050 roku choćby połowa Europejczyków będzie skarżyła się na jakąś alergię pokarmową. Skąd te zatrważające informacje? Z prostych naukowych obserwacji – coraz więcej nieznacznychdzieci ma objawy alergii pokarmowej. Lekarze mówią, iż to z powodu zbyt prędkiego odstawienia dziecka od piersi. To mleko matki jest najzdrowsze. Oprócz tego,zawiera wszystkie konieczne komponenty żywieniowe, to także ma substancje rozszerzające odporność organizmu, m.in. Także na rozmaitego rodzaju alergie.
Ale to oczywiście tylko jedna z hipotez sporego wzrostu alergii pokarmowych. Nikt już nie kwestionuje tego, iż stają się naszą codziennością.
Autorzy: Magda Lipka
EAN: 9788380384538
Głębokość: 4.000000
ISBN: 978-83-8038-453-8
ilość stron: 32
Oprawa: Miękka
typ: Książki
Rok wydania: 2021
seria: Encyklopedia zdrowia
Szerokość: 165
Wydanie: 1
Wydawnictwo: Arystoteles
Wysokość: 235