Piotr Henschke zachęca nas, aby gotowanie traktować, jako medytację, a co z tego wynika, włożyć w to swoje serce. W kuchni może panować gwar lub cisza, możesz słuchać jazzu, rocka lub mantr. Jeśli twoją intencją będzie zadowolenie tych, z którymi usiądziesz przy wspólnym stole, to wtedy jest to "Kuchni jogina".
Od wielu lat głównym zajęciem autora książki jest gotowanie dla osób uprawiających najróżniejsze aktywności fizyczne, w tym z zasady jogę. Pożywienie takie powinno być lekkostrawne,jednocześnie dostarczać znacznej ilości energii.
Z duchowego punktu widzenia powinno być także wolne od złej karmy i przygotowane z sercem. Czy "Kuchnia jogina" to książka tylko dla joginów$13 Oczywiście, iż nie! To szczególnie funkcjonalne i nieskomplikowane w przygotowaniu przepisy dla każdego, kto chce żyć zdrowo, aktywnie i zachować w swym ciele witalność.
Przepisy są przystępne, a wręcz bardzo proste. Autor uważa, iż o wspaniałym smaku każdej potrawy decydują trafne i wyważone proporcje, a nie ilość składników i przypraw.