Jest to postępowy podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i komponenty mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono również główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się przeróżnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, a także rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono najróżniejszym rodzajom diet, użytkowanym współcześnie, i alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest asygnowana dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. Dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.
- Autorzy: Gertig Henryk, Przysławski Juliusz
- Format: 16.5x23.5cm
- ISBN: 9788320036039
- objętość: 468
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2015
- Wydawca: PZWL