Dieta z ograniczeniem węglowodanów prosto fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo niewiele znaczących ilości albo eliminowane (stąd niejednokrotnie nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, iż redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim, a także intensywności fermentacji poprzez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W efekcie te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP" to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych, a także doświadczeniu ergonomicznym i naukowym Autorki. Publikacja jest potrzebna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków i dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.
- Autorzy: Stróżyk Agata
- Format: 15.0x23.5cm
- ISBN: 9788301230524
- pojemność: 260
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2023
- Wydawca: PZWL