Dietetyka - żywienie zdrowego i chorego człowieka Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie lubianego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Gromadzi aktualną wiedzę o żywieniu człowieka jednocześnie zdrowego, jak i chorego, w przeróżnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka - od znaczenia części odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości wykorzystania ich u pacjenta.
Omówiono ponadto zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. U pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie.
Publikacja mieści również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w najróżniejszych grupach wiekowych i w różnorodnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został w całości zaktualizowany i wzbogacony w świeże treści dotyczące innowacyjnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.