Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej dedykowaną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów, a także ich rodzin. Posiada zarówno uwagi teoretyczne, jak i poręczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad dobrego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków i wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków i dwóch niewiele znaczących (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem solidnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na na ogół popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na prawidłową współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie posiadają możliwość praktycznego użycia tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów, a także potraw. Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w długotrwałym procesie terapeutycznym.
- Autorzy: Ostrowska Lucyna
- Format: 15.0x23.5cm
- ISBN: 9788301225445
- objętość: 300
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2022
- Wydawca: PZWL