Cukrzyca jest obecnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem przeróżnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszelkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik gromadzi doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie użytecznych zaleceń. Opisano innowacyjnanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści „z najwyższej półki", są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM i wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję wyjątkową, ale i przystępną. Książka przeznaczona lekarzom i dietetykom. Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik posiada doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny ukazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało nowoczesnanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka asygnowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.
- Format: 16.5x23.5cm
- ISBN: 9788320060379
- pojemność: 364
- Oprawa: Miękka
- Redakcja: Jeznach-Steinhagen Anna
- Rok wydania: 2020
- Wydawca: PZWL