Publikacja w 2021 roku została wskazana Nagrodą Zespołową I. Stopnia Jego Magnificencji Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie -prof. Dr. Hab. Michała Zasady. Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia i zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza także zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych podczas i po leczeniu onkologicznym. To potrzebne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak w dodatku dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
- Format: 20.5x24.5cm
- ISBN: 9788301223304
- objętość: 1058
- Oprawa: Miękka
- Redakcja: Szawłowski Andrzej W., Gromadzka-Ostrowska Joanna, Paluszkiewicz Piotr, Słodkowski Maciej, Sobocki Jacek
- Rok wydania: 2022
- Wydawca: PZWL