Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najszczególniej,,gorących" zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak pokaźny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka.
Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego posiadają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i sporo innych. Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej.
Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu stosownych diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej. W książce przedstawiono ponadto tak ważny kliniczny aspekt zaburzeń mikrobioty jelitowej, które mogą prowadzić do chorób zapalnych jelita, zespołu jelita drażliwego, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, SIBO, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych.
Terapia żywieniowa jest tym czynnikiem, który uzupełnia sprawne leczenie pacjenta. Książka dedykowana dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji jak również dla wszelkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową.