efektownie łącząc tematy nauki i zbrodni, Smak trucizny ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka - na kanwie morderstw, w których ich użyto.
Czytelnicy powieści kryminalnych wspaniale wiedzą, iż trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych poprzez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a choćby sprawić, iż dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Lecz jak działa?
Łącząc komponenty historii medycyny i opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok danych o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach - tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych - pojawiają się ciekawe dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm.
Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona - Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez trudne procesy, które nas utrzymują przy życiulub nie.