W książce "Śmierć przez wapń" doświadczony kardiolog i naukowiec, Thomas E. Levy, pokazuje dowody naukowe, iż regularne spożywanie produktów mlecznych i wapnia promuje wszystkie znane przewlekłe choroby zwyrodnieniowe i widocznie skraca życie.
Książka napisana jest w sposób zrozumiały, zarówno dla laika, jak i naukowca. Dr Levy wyjaśnia niebezpieczeństwa związane z suplementacją wapnia. "aktualnie udowodnione jest, iż nadmiar wapnia w diecie, jak to się dzieje w sytuacji systematycznego picia mleka, a także spożywania innych produktów mlecznych, zawierających wapń, jest toksyczną i potencjalnie skracającą życie praktyką".
Doktor Levy jest praktykującym lekarzem-kardiologiem, naukowcem i adwokatem. W roku 1972 dr Levy uzyskał tytuł magistra biologii na Uniwersytecie Johna Hopkinsa. W roku 1976 ukończył studia medyczne w Tulane University School of Medicine, gdzie specjalizował się kolejno w medycynie wewnętrznej i kardiologii.
Po zakończeniu studiów podyplomowych habilitował się i pracował w tej uczelni poprzez kolejne trzy lata. Po okresie praktyki prywatnej w dziedzinie kardiologii osób dorosłych, w roku 1994 doktor Levy rozpoczął, wspólnie z doktorem Halem Hugginsem, badania nad medycznym wpływem stomatologicznych czynników toksycznych.
W roku 1998 ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie w Denver, a następnie prowadził praktykę prawną w Kolorado i w Dystrykcie Kolumbii. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.