Salicylany w jedzeniu i lekach
Salicylany to sole kwasu salicylowego, czyli biologiczna substancja występująca naturalnie w wielu roślinach. Znajduje się ona również w produktach spożywczych oraz środkach przeciwbólowych i lekach, np. W aspirynie. Od ponad 100 lat jest wytworzona chemicznie i dodawana przez przemysł spożywczy do wielu produktów. Salicylany nie są tolerowane poprzez niektóre osoby i nieraz są nieodkrytą przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości. Mimo iż uczulenie na salicylany w medycynie znane jest od niezwykle dawna, to jednak lekarze często je bagatelizują, a osoby zmagające się z uciążliwymi schorzeniami nie zdają sobie nawet sprawy, że mogą odczuwać nadwrażliwość na te substancje.
Nadwrażliwość na salicylany przyczyną wielu dolegliwości
Czy wiesz, iż nierozpoznana nietolerancja salicylanów może powodować mnóstwo różnych dolegliwości? Nadmiar kwasu salicylowego jest na ogół toksyczny, a ostre zatrucie salicylanem objawia się napadami lękowymi, potliwością, szumami usznymi, mdłościami, wymiotami i hiperwentylacją (zbyt prędkim oddychaniem). W ciężkich przypadkach może pojawić się utrata słuchu, nadmierna drażliwość, napady skurczów, dezorientacja, a choćby śpiączka. Wystąpić może także rozszerzona podatność na krwawienia, na przykład krwawienie z nosa albo w obrębie żołądka czy jelit. Osiągalne jest także zniszczenie narządów wątroby, trzustki i nerek, aż do ich niewydolności.
Jak wyeliminować salicylany z organizmu?
Dzięki tej książce, która jest pierwszym poradnikiem na temat salicylanów, poznasz nieznane dotychczas przyczyny powstawania chorób. W oparciu o staranne badania naukowe powiadamia o możliwej alergii na salicylany. Zwraca uwagę na problem i wyjaśnia co to są salicylany, gdzie występują, w jakich produktach, kosmetykach i lekach się znajdują oraz dlaczego nie warto nadużywać aspiryny.
Dieta niskosalicylanowa dla uczulonych na salicylany
Autorka technik chemii, dziennikarka medyczna, a także uzdrowicielka w dziedzinie psychoterapii pomaga ludziom stać się zdrowszymi i szczęśliwszymi, dzięki uzdrowieniu psychiki oraz procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Sama cierpiała na nietolerancję salicylanów i dzisiaj dzieli się sprawnymi metodami walki z alergią na kwas salicylowy. W książce zamieszcza szczegółowe informacje, czym jest nietolerancja salicylanów, jakie są jej objawy, a także jakie przewlekłe dolegliwości sprawia w organizmie. Podpowiada, jakie przeprowadzić testy, żeby sprawdzić czy jesteś uczulony na salicylany, a także podaje zalecenia dietetyczne dietę niskosalicylanową polegającą na wyeliminowaniu lub zmniejszeniu spożywania produktów zawierających te substancje. Ponadto oferuje terapie i rozluźniający tekst medytacyjny, który pomoże aktywować twoją oporność.
Salicylany to sole kwasu salicylowego, czyli biologiczna substancja występująca naturalnie w wielu roślinach. Znajduje się ona również w produktach spożywczych oraz środkach przeciwbólowych i lekach, np. W aspirynie. Od ponad 100 lat jest wytworzona chemicznie i dodawana przez przemysł spożywczy do wielu produktów. Salicylany nie są tolerowane poprzez niektóre osoby i nieraz są nieodkrytą przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości. Mimo iż uczulenie na salicylany w medycynie znane jest od niezwykle dawna, to jednak lekarze często je bagatelizują, a osoby zmagające się z uciążliwymi schorzeniami nie zdają sobie nawet sprawy, że mogą odczuwać nadwrażliwość na te substancje.
Nadwrażliwość na salicylany przyczyną wielu dolegliwości
Czy wiesz, iż nierozpoznana nietolerancja salicylanów może powodować mnóstwo różnych dolegliwości? Nadmiar kwasu salicylowego jest na ogół toksyczny, a ostre zatrucie salicylanem objawia się napadami lękowymi, potliwością, szumami usznymi, mdłościami, wymiotami i hiperwentylacją (zbyt prędkim oddychaniem). W ciężkich przypadkach może pojawić się utrata słuchu, nadmierna drażliwość, napady skurczów, dezorientacja, a choćby śpiączka. Wystąpić może także rozszerzona podatność na krwawienia, na przykład krwawienie z nosa albo w obrębie żołądka czy jelit. Osiągalne jest także zniszczenie narządów wątroby, trzustki i nerek, aż do ich niewydolności.
Jak wyeliminować salicylany z organizmu?
Dzięki tej książce, która jest pierwszym poradnikiem na temat salicylanów, poznasz nieznane dotychczas przyczyny powstawania chorób. W oparciu o staranne badania naukowe powiadamia o możliwej alergii na salicylany. Zwraca uwagę na problem i wyjaśnia co to są salicylany, gdzie występują, w jakich produktach, kosmetykach i lekach się znajdują oraz dlaczego nie warto nadużywać aspiryny.
Dieta niskosalicylanowa dla uczulonych na salicylany
Autorka technik chemii, dziennikarka medyczna, a także uzdrowicielka w dziedzinie psychoterapii pomaga ludziom stać się zdrowszymi i szczęśliwszymi, dzięki uzdrowieniu psychiki oraz procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Sama cierpiała na nietolerancję salicylanów i dzisiaj dzieli się sprawnymi metodami walki z alergią na kwas salicylowy. W książce zamieszcza szczegółowe informacje, czym jest nietolerancja salicylanów, jakie są jej objawy, a także jakie przewlekłe dolegliwości sprawia w organizmie. Podpowiada, jakie przeprowadzić testy, żeby sprawdzić czy jesteś uczulony na salicylany, a także podaje zalecenia dietetyczne dietę niskosalicylanową polegającą na wyeliminowaniu lub zmniejszeniu spożywania produktów zawierających te substancje. Ponadto oferuje terapie i rozluźniający tekst medytacyjny, który pomoże aktywować twoją oporność.