Publikacja, jak każda książka kucharska, ukazuje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z kapustą i grzybami), a także egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych komponentów (na przykład ze... Stokrotek) czy atrakcyjne dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, niedługie teksty opowiadające o kulinarnych tradycjach uczelni (jak jadali profesorowie i studenci w XIX i XX w.), a także o tradycjach kulinarnych w ogóle (na przykład jak jadali starożytni Rzymianie). Uzupełniającą ciekawostkę stanowi fakt, iż autorami przepisów są ludzie związani z UW, zajmujący przeróżne stanowiska i zatrudnieni w przeróżnych jednostkach uczelnianych: rektorzy, profesorowie, pracownicy administracyjni Książka w lekkiej, nierzadko zabawnej formie opowiada więc nie tylko o kuchni, ale też o ludziach Uniwersytetu, zezwalając poznać ich od innej, czasem zaskakującej strony.
ISBN: 9788323523383
Kod paskowy: 9788323523383
Kod wydawcy: 20322
ilość stron: 192
Oprawa: Twarda
Format: 14.9x30.5
Głębokość (mm): 18
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
ISBN: 9788323523383
Kod paskowy: 9788323523383
Kod wydawcy: 20322
ilość stron: 192
Oprawa: Twarda
Format: 14.9x30.5
Głębokość (mm): 18
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka