Czy cukier nas zabija, a tłuszcz jest zdrowy?
poprzez dziesięciolecia unikaliśmy tłuszczu, aby spełnić ogólnie przyjęte zalecenia dotyczące redukcji jego spożycia. Udało nam się ograniczyć nasze całkowite spożycie tłuszczu i zastąpić je tak zwanymi zdrowymi węglowodanami przeważnie rafinowanymi ziarnami i cukrem. Jakie były konsekwencje dowiesz się z tej książki. Autor twierdzi, iż otyłość, cukrzyca, zaburzenia metaboliczne i choroby serca urosły do rozmiarów epidemii. Potwierdza to licznymi badaniami. Choroby serca są nadal naszym największym zabójcą. Podporządkowaliśmy się radom ekspertów i w efekcie jesteśmy teraz bardziej chorzy niżeli kiedykolwiek wcześniej. Co poszło nie tak? Zastąpienie zdrowego tłuszczu rafinowanymi węglowodanami było najgorszym błędem dietetycznym XX wieku. Doprowadziło to do niebotycznych stopni chorób przewlekłych, których doświadczamy dzisiaj.
Dlaczego powinieneś jeść zdrowy tłuszcz?
W całej historii tłuszcz był wysoko uwielbiany. Nasi przodkowie jedli każdy kawałek tłuszczu, który zdobyli, a nawet podejmowali wysiłek, aby otworzyć kości, by uzyskać dostęp do tłustego szpiku kostnego. Kobiety w ciąży i karmiące otrzymywały dopełniające porcje tłuszczu, by zapewnić zdrowie równocześnie matce, jak i noworodkowi. Ludzie jedzą tłuszcz od tysięcy lat, a nasze ciało jest prawidłowo dostosowane do metabolizowania tego składnika pożywienia. Dzięki tej książce poznasz dowody na to, iż tłuszcz leczy.
Bądź szczupły jedząc tłuszcz
Zmniejsz spożycie węglowodanów (zwykle cukru i zbóż rafinowanych) i dodaj więcej dobrych tłuszczów do diety. W tej książce Autor, znany wszystkim jako badać leczniczych właściwości oleju kokosowego, opisuje, w jaki sposób przemysł cukierniczy wpłynął na naukę i opinię publiczną, przekształcając konwencjonalne pożywienie w dietetycznego potwora. Dowiesz się ponadto, dlaczego tłuszcze są jednymi z naszych najpotężniejszych zdrowych pokarmów i jak ich używać do cofania chorób przewlekłych i osiągania ulepszonego zdrowia.
Czy wiesz, że tłuszcz może:
- ustabilizować poziom cukru we krwi i insuliny,
- pomóc zrównoważyć poziom hormonów,
- chronić przed chorobami zakaźnymi,
- wytwarzać zdrowy mikrobiom jelit,
- poprawić funkcje trawienne i złagodzić stany zapalne,
- zapewnić więcej substancji odżywczych aniżeli suplement multiwitaminowy,
- pomóc stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się otyłości brzusznej,
- chronić przed chorobami serca, cukrzycą i demencją,
regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje immunologiczne, wydzielanie śluzu, aktywność układu współczulnego i sporo innych.
Ta książka podpowie Ci jak wybierać najzdrowsze tłuszcze i zastępować nimi to, co Ci szkodzi.
Tłuszcze dla zdrowia
poprzez dziesięciolecia unikaliśmy tłuszczu, aby spełnić ogólnie przyjęte zalecenia dotyczące redukcji jego spożycia. Udało nam się ograniczyć nasze całkowite spożycie tłuszczu i zastąpić je tak zwanymi zdrowymi węglowodanami przeważnie rafinowanymi ziarnami i cukrem. Jakie były konsekwencje dowiesz się z tej książki. Autor twierdzi, iż otyłość, cukrzyca, zaburzenia metaboliczne i choroby serca urosły do rozmiarów epidemii. Potwierdza to licznymi badaniami. Choroby serca są nadal naszym największym zabójcą. Podporządkowaliśmy się radom ekspertów i w efekcie jesteśmy teraz bardziej chorzy niżeli kiedykolwiek wcześniej. Co poszło nie tak? Zastąpienie zdrowego tłuszczu rafinowanymi węglowodanami było najgorszym błędem dietetycznym XX wieku. Doprowadziło to do niebotycznych stopni chorób przewlekłych, których doświadczamy dzisiaj.
Dlaczego powinieneś jeść zdrowy tłuszcz?
W całej historii tłuszcz był wysoko uwielbiany. Nasi przodkowie jedli każdy kawałek tłuszczu, który zdobyli, a nawet podejmowali wysiłek, aby otworzyć kości, by uzyskać dostęp do tłustego szpiku kostnego. Kobiety w ciąży i karmiące otrzymywały dopełniające porcje tłuszczu, by zapewnić zdrowie równocześnie matce, jak i noworodkowi. Ludzie jedzą tłuszcz od tysięcy lat, a nasze ciało jest prawidłowo dostosowane do metabolizowania tego składnika pożywienia. Dzięki tej książce poznasz dowody na to, iż tłuszcz leczy.
Bądź szczupły jedząc tłuszcz
Zmniejsz spożycie węglowodanów (zwykle cukru i zbóż rafinowanych) i dodaj więcej dobrych tłuszczów do diety. W tej książce Autor, znany wszystkim jako badać leczniczych właściwości oleju kokosowego, opisuje, w jaki sposób przemysł cukierniczy wpłynął na naukę i opinię publiczną, przekształcając konwencjonalne pożywienie w dietetycznego potwora. Dowiesz się ponadto, dlaczego tłuszcze są jednymi z naszych najpotężniejszych zdrowych pokarmów i jak ich używać do cofania chorób przewlekłych i osiągania ulepszonego zdrowia.
Czy wiesz, że tłuszcz może:
- ustabilizować poziom cukru we krwi i insuliny,
- pomóc zrównoważyć poziom hormonów,
- chronić przed chorobami zakaźnymi,
- wytwarzać zdrowy mikrobiom jelit,
- poprawić funkcje trawienne i złagodzić stany zapalne,
- zapewnić więcej substancji odżywczych aniżeli suplement multiwitaminowy,
- pomóc stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się otyłości brzusznej,
- chronić przed chorobami serca, cukrzycą i demencją,
regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje immunologiczne, wydzielanie śluzu, aktywność układu współczulnego i sporo innych.
Ta książka podpowie Ci jak wybierać najzdrowsze tłuszcze i zastępować nimi to, co Ci szkodzi.
Tłuszcze dla zdrowia