Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods... I tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku$344 Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana.
tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie części ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.
Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną.
Zdrowa żywność jest droższa i trudniej przystępna, a otyłość - paradoksalnie - coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie i rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat - ta książka jest dla ciebie.,,Tę książkę trzeba przeczytać!" - Nigella Lawson.,,Konsumujemy zbyt mnóstwo za szczególnie przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania.
Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy z pewnością" - Robert Makłowicz.,,Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, równocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i ciekawymi spostrzeżeniami.
świetna lektura poświęcona kwestii, która nas wszelkich dotyczy" - Claudia Roden.,,Tę książkę należy przeczytać w trybie pilnym! Bee Wilson przedstawia pogłębioną analizę problemów związanych z tym, jak dziś jemy, a przy tym ani na chwilę nie rezygnuje ze swojej wizji posiłku, jako źródła radości i siły.
Lektura jej tekstów za każdym razem napawa mnie nadzieją i nakłania do działań na rzecz samego siebie, mojej rodziny, a także naszej planety" - Chris Ying.,,W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się...
coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków - oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób" -,,The Times".,,Czytelnikowi trudno oprzeć się wrażeniu, iż Wilson, choć mierzy się z nad wyraz poważną problematyką, pragnie za wszelką cenę uchronić od zapomnienia przyjemność, która niegdyś towarzyszyła spożywaniu posiłków" -,,The Spectator".
Bee Wilson - brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Autorka pięciu książek na tematy związane z jedzeniem. Współpracowała z takimi pismami, jak,,The Guardian",,,The Sunday Times",,,The New Yorker".
Przewodnicząca Oxford Symposium on Food and Cookery.