Przygotowanie imprez i usług turystycznych. Kwalifikacja HGT.07. Technik organizacji turystyki. Część 1Podręcznik podaje podstawowe wiadomości z zakresu turystyki, takie jak: czynniki rozwoju turystyki, motywy podróżowania, kategorie, warianty i formy turystyki.
Omawia także usługi zwykle świadczone w turystyce i wyjaśnia, jak kreują one potrzeby klienta i jak je zaspokajają. Publikacja przedstawia definicję produktu turystycznego i zasady jego przygotowania, najważniejsze dla turystyki akty prawne, a także omawia rynek turystyczny jako taki.Podręcznik demonstruje w skrócie zagadnienia dotyczące geografii turystycznej Polski, żeby zachęcić uczniów do samodzielnego poznawania rodzimych walorów przyrodniczych i kulturalnych.
Ta ostatnia część obfituje w różnorodność starannie dostosowanych ilustracji, które posiadają nie tylko zaprezentować omawiane atrakcje turystyczne, ale także obudzić chęć ich zwiedzenia oraz poznania związanej z nimi historii.Podręcznik z jednej strony podaje szczególnie dużo pokaźnych danych, z drugiej zaś uczy samodzielnego, krytycznego zdobywania wiedzy i doskonali umiejętności korzystania z przeróżnych jej źródeł: map, informacji statystycznych, aktów prawnych, literatury fachowej i stron internetowych – równocześnie przygotowanych i przeznaczonych specjalnie dla zawodowców, jak i amatorskich.