Na temat poprawnego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, aczkolwiek w tej dziedzinie funkcjonuje mnóstwo błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań.
Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (naturalnej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka.
Treść monografii gromadzi różnorodne tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji między drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia.
Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych.
Omówiono w niej również prozdrowotne elementy żywności znaczne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem oraz wpływ biorytmów na zdrowie człowieka.
Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych skażeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska i wprowadzanych do żywności w procesie technicznym.
Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, równocześnie w trakcie hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest z reguły do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych oraz do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania.
Cytowana w niej obszernie literatura zezwala na czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień. Od Autora Powyższy opis pochodzi od wydawcy.